Oef, wat een confronterende vraag… Het is veel makkelijker om deze vraag uit de weg te gaan. Om weer door te rennen naar een nieuwe ervaring, een nieuw jaar. Maar…je krijgt spijt van NIET stilstaan bij je spijt…Want “spijt” vertelt ons wat ten diepste belangrijk is. Onderstaande reflectie oefening kun je gebruiken. Waar heb jij spijt van?
Hoe doorbreek je je eigen patronen? Of hoe help je anderen patronen te doorbreken? Schön maakte onderscheid in “reflection ON action”, en “reflection IN action”. Van reflectie achteraf, naar reflectie IN het moment. Door vaker en grondiger te (leren) reflecteren, maak je de beweging van achteraf reflecteren naar bijsturen in het moment. Je creëert de mogelijkheid voor jezelf om kansen te pakken, of bijvoorbeeld om naar de ander toe te bewegen.
Het is heel leuk als professioneel begeleider om te zien hoe het mijn deelnemers lukt om hun eigen gedrag bij te sturen. Op eigen kracht. Soms na jaren en jaren tegen dezelfde problemen aan te lopen. Deze vragenvoorverdieping helpen om je reflectie te verdiepen. Van reflecteren word je een betere professional!
Het kan knap lastig zijn: je bespreekt een oefening na en iemand zegt non-verbaal iets heel anders dan verbaal… Je bent bezig met uitleg van theorie, maar het lijkt maar niet binnen te komen. Je krijgt plotseling een heel heftige reactie op ‘onschuldige’ feedback. Als trainer krijg je te maken met afweerreacties. Als je afweerreacties kunt herkennen en hier adequaat mee om kunt gaan, scheelt dit een hoop gepieker en energie! Je behoudt een professionele relatie met jouw deelnemers en je houdt de sfeer in jouw groep veilig. Bovendien vergroot je de leerresultaten van je deelnemers: ze blijven namelijk minder snel ‘hangen’ in hun eigen afweerreacties. Hoe herken je nu afweerreacties van je deelnemers? En hoe kun je hier als trainer mee omgaan?
Klik hier voor meer over Omgaan met afweerreacties als trainer:
Omgaanmetafweerreactiesalstrainer (PDF)
‘Mèèèèèèèèhhhhh, … bèèhhh…’ Zo klinkt het niet alleen op de kinderboerderij, maar vaak is er ook gemekker binnen je training, organisatie of privé-omgeving te horen… Het is een allergie die ik vaak hoor (en die mijzelf ook niet vreemd is):
‘Ik kan niet tegen dat geklaag!’
‘Ga maar uit mijn training als je geen zin hebt!’
‘Die passieve medewerkers van mij, ze willen niks, en klagen alleen maar, bah!’
Lees hier verder over Omgaan met Gemekker (PDF).