Verdiepend jaartraject; train-de-trainer

Merk jij ook dat:

 • een standaardtraining niet genoeg is voor blijvende impact?
 • een goede voorbereiding je veel tijd (en energie) kost en/of je programma onvoldoende resultaat geeft?
 • je je trainingen gevoelsmatig aanpakt, en beter wilt weten wat je doet en hoe?
 • je niet altijd om kunt gaan met wrijving of spanning tussen deelnemers en hier meer inzicht in wilt krijgen?
Deze opleiding is voor zowel ervaren als startende trainers geschikt.

 Wil jij …

 • jouw eigen trainingen ontwerpen vanuit jouw eigen missie en passie, maar mis je hier handvatten voor?
 • als (zelfstandig) trainer verder groeien in je ondernemerschap (binnen een organisatie)?
 • je repertoire als trainer flink uitbreiden?
 • leren welke interventies behalve training nodig zijn om blijvende impact te creëren binnen bedrijven en organisaties?

… dan past deze gedegen en vernieuwende trainersopleiding bij jou!

Door te investeren in een persoonsgerichte trainersopleiding krijg jij de tools in handen om diepgaander en met meer impact te trainen. Je ontwerpt je eigen trainingen vanuit jouw missie en visie die bovendien aansluit op diverse deelnemers. Je vergroot je netwerk en reikwijdte en maakt een sprong in jouw ontwikkeling als trainer en veranderaar! Geef verandering vleugels!

Lees hier de ‘zeven competenties die de leidraad en inspiratie vormen van deze trainersopleiding.

Thema's

De opleiding bestaat uit tien thema’s en is opgebouwd met behulp van de 7V’s.

Verkennen:

1. Kennismaken en creëren van een veilige sfeer

Verrassen en verbeelden

2. Soorten werkvormen en de werking hiervan
3. Ontwerpen van een rijke leeromgeving

Verdiepen:

4. Didactische tools
5. Groepsdynamische tools
6. Persoonsgerichte tools
7. Begeleidingskundige tools

Verbreden:

8. Omgaan met brede diversiteit in groepen
9. Ondernemerschap als trainer

Verankeren:

10. Terugkijken, toetsen, beoordelen

Vieren:

Zorgvuldig afronden en vieren van leerresultaten

De opleiding volg je in een diverse groep waarin je behalve van de trainers ook leert van de groep. Deelnemers komen uit de financiële sector, dienstverlening, retail, overheid, jeugdzorg en onderwijs, maar zijn ook als zelfstandige trainers werkzaam. Dit vormt een mooie en leerzame mix van deelnemers. In de rijke online leeromgeving vind je inspirerende opdrachten en filmpjes, concrete tools en verdiepende theorie. Er zijn 10 online thema’s die aansluiten bij de thema’s van de opleidingsdagen.

Je geeft minimaal 2 dagen per maand trainingen en brengt leerervaringen in tijdens de opleidingsdagen en de supervisie. Desgewenst word je in contact gebracht met een organisatie waar je meer of gevarieerdere trainingservaring op kunt doen. Wij zetten ons netwerk in en openen deuren voor jou!

Start: 30 september 2022
in Amsterdam

Eén keer per maand is er een lesdag van 9.30 u -16.00u in Amsterdam. Tevens is er één keer per maand een supervisiebijeenkomst van 2 tot 2,5 uur (afhankelijk van aantal deelnemers).

Locatie: Molukkenstraat 4, Amsterdam

Data lesdagen: (vrijdagen)

30 september
28 oktober
25 november
16 december
20 januari 2023
17 februari
24 maart
21 april
26 mei
23 juni
30 juni (Diploma uitreiking/ reserve)

Data supervisie (vrijdagen)

14 okt
4 nov
2 dec
13 jan
3 feb
10 maart
31 maart
12 mei
9 juni
16 juni

De 7e V, verrijken: Persoonlijke begeleiding en supervisie (verrijken)

Naast de opleidingsdagen die je in een groep van minimaal 7 en maximaal 14 deelnemers volgt, krijg je ook supervisie. Tijdens de supervisie bespreek je met maximaal 3 andere trainers– in kleine vaste groepjes– de voortgang van jouw (door)ontwikkeling als trainer. Na iedere bijeenkomst schrijf je een reflectie waardoor je meer inzicht krijgt in jouw eigen wijze van waarnemen, voelen, denken en professioneel handelen. Je bespreekt concrete (leer)situaties en leert hier dieper op reflecteren. Tijdens iedere bijeenkomst is er ruimte om leervragen in te brengen. Door middel van diverse werkvormen onderzoeken we gezamenlijk jullie leervragen. Bijvoorbeeld door te focussen, door reflectie op videobeelden of door werkvormen die we met elkaar ter plekke vormgeven. Hierdoor krijg je meer zicht én grip op je eigen leerthema’s als trainer en als persoon. Deze eigen ervaring met leren en veranderen helpt je ook om het leer- en veranderproces van jouw deelnemers nog beter te begeleiden.

De supervisie zorgt voor een rode draad tijdens je opleiding. Een plek waar je telkens kan kijken waar je staat, waar je naartoe wilt, en wat je (alternatieve) mogelijkheden zijn. Je kunt bij de andere trainers ‘ de kunst afkijken’ en leert professionele keuzes te maken en te onderbouwen. De opleidingsdagen en de supervisie wisselen elkaar steeds af. Daarnaast geef je zelf trainingen en studeer je op je eigen tempo en tijd in de literatuur en online leeromgeving. Zo biedt deze opleiding je een rijke leeromgeving waar we altijd aansluiten op jouw unieke leervragen en ervaring!

Aan het einde van deze  opleiding

Ben je een trainer die zijn/ haar eigen kwaliteiten goed inzet en om kunt gaan met je eigen gevoeligheden en allergieën. Je kunt eventuele wrijvingen of (onderhuidse) spanningen in een groep bespreekbaar maken en hanteren. Je maakt eigen, aansprekende trainingsontwerpen die aansluiten bij jouw doelgroep. Je hebt een breed repertoire aan diverse werkvormen die je kunt inzetten. Je communiceert helder met je opdrachtgever over de resultaten van je trainingen. Je hebt een nieuw netwerk opgebouwd en hebt bij verschillende trainers ‘in de keuken gekeken’. Je hebt je eigen stijl van trainen en een visie op leren ontwikkeld. Je durft diverse groepen te begeleiden, kunt confronteren en je creëert een veilige sfeer in de groep waarin deelnemers optimaal kunnen leren. Je gelooft in jezelf als vakkundige en sprankelende trainer!

Kosten

De kosten voor de opleidingsdagen en online leeromgeving zijn €3.850,- (btw vrijgesteld). Voor de tien bijeenkomsten persoonlijke begeleiding (supervisie) zijn de kosten afhankelijk van aantal deelnemers. Na de eerste opleidingsdag worden er in overleg supervisiegroepen (maximaal 4 personen) samengesteld.

De opleiding is geregistreerd bij het Registerplein en het SKJ. Onze trainers zijn geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs).

Uniek aan deze trainersopleiding

Als je besluit om bij ons de trainersopleiding te gaan volgen, geven we je vleugels! Je leert diepgaand en persoonsgericht trainen waardoor je écht verschil maakt en jezelf onderscheidt als trainer. Je leert om  diversiteit als kracht in je training te benutten. Je krijgt als enige trainersopleiding in Nederland supervisie waardoor je je eigen leerthema’s optimaal kunt inbrengen. We zetten ons netwerk in voor praktijkplekken om nieuwe of gevarieerdere trainingservaring op te doen. We openen deuren voor jou!  Door onze rijke online leeromgeving is blended learning ook écht blended waardoor je van binnenuit de meerwaarde van online leren leert kennen. We werken met 1 vaste hoofdtrainer die altijd aanwezig is, waardoor je een persoonlijke benadering hebt. Tegelijkertijd krijg je meerdere gespecialiseerde gasttrainers, zodat je verschillende trainersstijlen ervaart. We werken met een diverse groep deelnemers en geloven in de kracht van diversiteit voor leren en veranderen.

Ervaringen van trainers die deze opleiding hebben gevolgd

Tanja Brückmann (zelfstandig trainer, projectmanager)

” De opleiding ‘Persoonsgericht en waarderend trainen’ heeft me naar een hoger niveau gebracht. Niet enkel als trainer, maar ook als persoon.Het direct gebruik maken van de situaties die tijdens trainingen voorvallen, het omgaan met weerstand, maar ook het ontwikkelen van een eigen training en ondernemerschap zijn aan bod gekomen.  Alle leerervaringen werden vergroot door supervisiegesprekken die parallel aan de opleiding plaatsvonden.  Kortom: een aanrader voor elke trainer!” 

Omar Kaddouri (trainer, jeugdzorgwerker)

“In deze trainersopleiding staat zowel de persoon als de professional centraal ! Ik heb me mens gevoeld die zowel z’n krachten als zijn onzekerheden kenbaar mocht maken.  Ik ben blij dat ik deze opleiding heb gevolgd. Wiepke is een warme, professionele trainster. Ik kon mijn natuurlijke stijl van trainen ontdekken en mijn volgende stap om te groeien als trainer. Al met al een opleiding die ik gun aan een ieder die dit leest!”

Elhoussaine Hmimou (trainer, sociaal entrepreneur)

“De trainersopleiding heeft mij zo veel gebracht en geleerd, waardoor ik weer dichter bij mij zelf kwam. De trainingen waren op maat gemaakt;  voor iedere deelnemer toegankelijk en geschikt voor zowel ervaren als startende trainers. Deze opleiding raad ik iedereen  aan die meer uit zichzelf wil halen als trainer en als persoon. Drie woorden: persoonlijk, authentiek en vakmanschap.”

Over de trainers

De Witte en de Zwarte Zwaan is opgericht door Wiepke de Heij. De trainersopleiding ‘Persoonsgericht en waarderend trainen’ is een 1-jarige vakopleiding op Post-Hbo niveau. Onze trainers zijn geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). De opleiding is geaccrediteerd bij het SKJ en geregistreerd bij het registerplein voor diverse beroepen (200 PE punten).

Hoofdtrainer Wiepke de Heij (1980)

Bij mijn opleiding Pedagogiek kwam ik voor het eerst in aanraking met persoonsgericht trainen. Wat een geweldige manier om te leren!
In 2002 kwam ik op mijn “eigen” hogeschool te werken als docent, trainer en onderwijsontwikkelaar. Hier begonnen mijn vlieguren en ik heb ontzettend veel geleerd! Nadat ik jarenlang verschillende trainingen en ook ander onderwijs als docent/ trainer had ontwikkeld en gegeven, begon het te kriebelen. Het ondernemerschap lonkte… Ik wilde mijn vleugels uitslaan. Ik ben trainingen gaan geven aan uiteenlopende doelgroepen, variërend van docenten en jeugdprofessionals tot ouders. Later ging ik ook meer in de zakelijke dienstverlening trainen, voor banken, techbedrijven en overheid. Werken met superdiverse doelgroepen in verschillende settings vond en vind ik enorm inspirerend!
In 2010 werd ik moeder en dat gaf een nieuwe betekenis aan mijn leven. Onderdeel zijn van mijn gekleurde gezin heeft mij gevormd tot de mens die ik nu ben en waar ik voor sta.

Vanaf 2016 werd ik verliefd op een aanvullend vak: het vak van supervisor. Hier vond en vind ik de verdieping bij de begeleiding van individuen en kleine groepen. Hier heb ik “de fijne kneepjes van het begeleidingsvak” geleerd en leer ik mezelf nog iedere dag weer beter aansturen.
In 2017 heb ik mijn eigen trainersopleiding Persoonsgericht en Waarderend
Trainen opgezet. Het begeleiden en opleiden van trainers en supervisoren geeft mij ongelooflijk veel voldoening!
Leren en ontwikkelen blijft altijd in beweging. En dat vind ik zo enorm leuk aan ons werk. Het is mijn missie om bij te dragen aan meer diversiteit en vakmanschap in trainersland.

Deskundigen en diverse gasttrainers

Over Marten Bos (1955)

Marten is (leer)supervisor, coach, trainer en spreker. Hij is gespecialiseerd in werken met diversiteit/intersectionaliteit. Vanuit zijn eigen ervaring in zijn leven en in zijn werk weet hij hoe makkelijk mensen worden uitgesloten. Marten is gepassioneerd om te werken aan een inclusieve samenleving. Als trainer/opleider werkte hij o.a. bij VluchtelingenWerk, Nyenrode, Hogescholen, Huisartsen opleiding en de Nederlandse Stichting Gestalt.

Selectiecriteria voor de trainersopleiding

  • minimaal HBO of WO werk-en denkniveau
  • Meer dan drie jaar werkervaring
  • stevige en sociale persoonlijkheid

Heb je vragen of wil je weten wat deze opleiding voor jouw loopbaan kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met Wiepke. Twijfel niet, app, mail of bel gewoon! Lees hier reviews over de hoofdtrainer Wiepke de Heij. Tijdens een intakegesprek is er de gelegenheid tot wederzijdse kennismaking en stellen van vragen.

Inschrijfprocedure

Het is mogelijk om een vrijblijvende optie te plaatsen via mail of telefonisch. Er zal een intakegesprek plaatsvinden. Tijdens dit gesprek is er naast kennismaking ook de gelegenheid tot vragen stellen. Als je na het intakegesprek besluit de opleiding te willen volgen, dan krijg je een inschrijfformulier toegestuurd. Na ontvangst van het inschrijfformulier door de Witte en de Zwarte Zwaan is de inschrijving definitief en verbind je je aan de opleidingsvoorwaarden.