Drijfveren

drijfveren

Als je de dieperliggende drijfveren van je deelnemers kan aanboren, heb je goud in handen! Een goede setting met bijpassende rituelen kan diepe indruk maken en diepe verbinding leggen binnen een organisatie of trainingsgroep.

Een simpele vorm om inspiratie te laten stromen is om deelnemers vooraf van de training te vragen om een voorwerp mee te nemen die voor hen ‘zingeving’ symboliseert. Of stel de vraag: wat inspireert jou (ten diepste) in je werk?

Doelen:
– deelnemers eigen drijfveren laten verwoorden
– bewust worden van gemeenschappelijke drijfveren

Tijd: minimaal 1 uur (afhankelijk van groepsgrootte)

Materialen: eigen voorwerpen (bijtijds communiceren!), flap over en stiften

Opstelling: in een kring, of in kleine groepjes zonder tafels als je een grote groep hebt.

Deel dit blog

Procedure:

1. Vraag aan deelnemers om te vertellen over hun voorwerp wat hen inspiratie geeft of voor hen ‘zingeving’ symboliseert. Wees er alert op dat het gevoelig kan liggen welke (verborgen) dromen en wensen mensen hebben.
Laat je deelnemers om de beurt laten vertellen over hun voorwerp en elkaar hier vragen over stellen. Eventueel kun je ook zelf beginnen met een eigen voorwerp, of in elk geval ook een eigen voorwerp meenemen om zo gelijkwaardigheid en ‘gemeenschapsgevoel’ in de groep te creëren. Immers, jij bent als trainer ook onderdeel van de groep. Je kunt zelf bepalen hoe persoonlijk je hierbij wordt, denk daar vooraf wel goed over na.

2. Vraag nu iemand uit de groep als gespreksleider (de draagkracht leg je hiermee in de groep zelf). Laat hem/ haar inventariseren welke gemeenschappelijke drijfveren ze gehoord hebben. Laat de groep vooral zelf hierover nadenken. Zijn er metaforen die ze gezamenlijk kunnen gebruiken die voor hen allen levend en betekenisvol zijn?

3. Hoe zou men deze metafoor kunnen gebruiken om hen te herinneren aan de missie die ze binnen de organisatie of voor zichzelf hebben? Vb een foto ophangen, een kunstwerk neerzetten, een gedicht inlijsten, een slogan maken. Etc. ?

Let op: als je deze oefening gebruikt in een organisatieverandertraject bouw dan ook een stap in waarbij je aandacht besteed aan datgene wat de drijfveren blokkeert of vertroebeld. Geef hier erkenning aan en besteed aandacht aan verlangens: wat wil men wel, in plaats van wat men NIET wil.

Wil je meer leren over waarderend trainen? Bekijk hier informatie onze trainersopleiding.

Bekijk en bestel hier het boek: Persoonsgericht en waarderend trainen, 7V’s voor inspiratie en houvast.

De kracht van verbeelding gebruiken in je training
Waarderend communiceren
Vorig bericht
De kracht van verbeelding gebruiken in je training
Volgend bericht
Waarderend communiceren
De kracht van verbeelding gebruiken in je training
Waarderend communiceren

Deel dit artikel

Meld je dan hier aan!

Wil jij ook een inspirerende nieuwsbrief ontvangen?

Wat je misschien ook interessant vindt: