Gedoe in groepen

Gedoe in groepen

Het is één van de lastigste dingen: gedoe in groepen of teams. Hoe krijg je grip op het groepsproces van een groep of team?

Een valkuil die ik vaak tegen kom is dat er van begin af aan te veel op inhoud en te weinig op sfeer en groepsproces gestuurd wordt. Pas als het misgaat met de samenwerking, er irritaties zijn of juist grote onverschilligheid, wil men (of moet men!) investeren in de groep. Zonde! Investeer in een veilig en inclusief groepsklimaat; het is de basis van al je andere interventies.

Deel dit blog

Gedoe in groepen

Hoe ontstaat gedoe in groepenIn mijn boek beschrijf ik drie relationele behoeften van mensen in een groep; inclusie, controle en affectie (de Heij, 2022 p. 35). Per groep en per deelnemer zijn deze behoeften steeds verschillend. Je kunt op alle drie deze behoeften interveniëren met “groepsdynamische tools” (de Heij, p. 86).Om optimaal grip te hebben op het groepsproces, begin ik in groepen met verdiepende kennismaking, het maken van gezamenlijke afspraken (‘omgangsregels’) en het bespreken van waarden.

Je kunt altijd aandacht besteden in groepen aan: wat gaat goed in de samenwerking? Waarom is dat goed? En wat kan beter?

Wanneer je meer aandacht wilt besteden aan een groepsproces, ga dan in op: hoe zie jij deze groep? Of hoe zie jij dit team? Laat deelnemers een opstelling maken met stenen, een mindmap of tekening. Door gebruik te maken van verbeelding creëer je op een speelse manier nieuwe ingangen om groepsprocessen bespreekbaar te maken.

Waar loop jij tegenaan met jouw team of groepen die je begeleidt? En welke tools zet je dan in?

Neem contact met ons op of lees een van de boeken geschreven door Wiepke.

Omgaan met afweerreacties als trainer
De kracht van verbeelding gebruiken in je training
Vorig bericht
Omgaan met afweerreacties als trainer
Volgend bericht
De kracht van verbeelding gebruiken in je training
Omgaan met afweerreacties als trainer
De kracht van verbeelding gebruiken in je training

Deel dit artikel

Meld je dan hier aan!

Wil jij ook een inspirerende nieuwsbrief ontvangen?

Wat je misschien ook interessant vindt: