Trainersopleiding persoonsgericht en waarderend trainen

Trainersopleiding persoonsgericht en waarderend trainen

Wij geven jou de tools in handen om persoonsgericht en waarderend te trainen met de 7V’s.

In onze verdiepende trainersopleiding Persoonsgericht en waarderend trainen geven we je alle tools om jouw vakmanschap als trainer te versterken. Hoe bied je ruimte aan deelnemers die verschillend leren? Hoe maak je een eigen waarderend trainingsontwerp met behulp van de 7V’s? Ontdek en versterk je eigen talenten en kwaliteiten als trainer én als persoon met onze LVSC geregistreerde supervisie. 

Persoonsgericht en waarderend trainen

Wij geven je een stevig fundament om toekomstbestendig te trainen. Wij geloven in het vergroten van het leer-en verandervermogen. Door het vergroten van het leervermogen, vergroot je de zelfsturing van je deelnemers. Jouw deelnemers leren niet alleen van jou, maar juist ook mét en van elkaar. Door aan te sluiten op de aanwezige kwaliteiten, talenten en drijfveren, geef je tools om te groeien en ontwikkelen. In deze aanpak staat het leren van binnenuit centraal, in plaats van het leren van buitenaf of uit een boekje.

Programma

Onze trainersopleiding bestaat uit tien opleidingsdagen en is opgebouwd met behulp van de 7V’s. De 7V’s zijn geïnspireerd op het theoretisch model van Appreciative Inquiry, oftewel waarderend onderzoek. De 7V’s staan voor:

 1. Verkennen
 2. Verrassen / Verbeelden
 3. Verdiepen
 4. Verbreden
 5. Verankeren
 6. Vieren
 7. Verrijken

Iedere opleidingsdag staat er een thema centraal. Het boek “persoonsgericht en waarderend trainen” sluit hier naadloos op aan. In de rijke online leeromgeving vind je inspirerende opdrachten en filmpjes, concrete tools en verdiepende theorie. Je studeert op je eigen tempo en op een tijdstip dat het jou uitkomt in de online leeromgeving. De tien opleidingsdagen hebben een eigen, inspirerend thema.  Per maand heb je 1 opleidingsdag, en 1 supervisiebijeenkomst.

 • Verkennen:
  • Kennismaken met elkaar en trainersvak en creëren van een veilige sfeer
 • Verrassen en verbeelden
  • Activerende werkvormen
  • Ontwerpen van een rijke en inclusieve leeromgeving
 • Verdiepen:
  • Leren en veranderen
  • Omgaan met groepsdynamica
  • Persoonsgericht en diepgaand trainen
  • Waarderend begeleiden
 • Verbreden:
  • Benutten van brede diversiteit in groepen
  • Ondernemerschap als trainer
 • Verankeren:
  • Evalueren, toetsen en beoordelen
 • Vieren:
  • We sluiten de opleiding af met een grote vierbijeenkomst!
 • Verrijken: supervisie

Naast de opleidingsdagen krijg je supervisie. De supervisie bestaat uit 10 bijeenkomsten van minimaal 2 en maximaal 2,5 uur. Je supervisiegroep bestaat uit maximaal 4 personen (dus maximaal 3 andere groepsgenoten, collega-trainers). Tijdens de supervisie bespreek je de voortgang van jouw (door)ontwikkeling als trainer. Na iedere bijeenkomst schrijf je een reflectie waardoor je meer inzicht krijgt in jouw eigen wijze van voelen, denken en professioneel handelen. Je bespreekt concrete (leer)situaties en leert hier dieper op te reflecteren. Door diverse werkvormen werk je aan je eigen leervragen. Bijvoorbeeld door te oefenen, door reflectie op videobeelden of door werkvormen die we met elkaar ter plekke vormgeven. Hierdoor krijg je meer zicht én grip op je eigen leerthema’s als trainer en als persoon. Deze eigen ervaring met leren en veranderen helpt je ook om het leer- en veranderproces van jouw deelnemers nog beter te begeleiden.

Rode draad

De supervisie zorgt voor een rode draad tijdens je opleiding. Een plek waar je telkens kan kijken waar je staat, waar je naartoe wilt, en wat je (alternatieve) mogelijkheden zijn. Je kunt bij de andere trainers ‘de kunst afkijken’ en leert professionele keuzes te maken en te onderbouwen. De opleidingsdagen en de supervisie wisselen elkaar steeds af. Zo kom je tot een optimale mix tussen theorie, ervaringen uitwisselen en leren uit je eigen praktijk. Zo biedt deze opleiding je een rijke leeromgeving waar we altijd aansluiten op jouw unieke leervragen en ervaring!

Resultaat

Na afloop van deze trainersopleiding ‘persoonsgericht en waarderend trainen’:

Geloof je in jezelf als vakkundige en sprankelende trainer!

Ben je een trainer die zijn of haar eigen kwaliteiten goed inzet. Je kunt omgaan met je eigen gevoeligheden en allergieën. Je kunt eventuele wrijvingen of (onderhuidse) spanningen in een groep bespreekbaar maken en hanteren. Je hebt je eigen stijl en visie op trainen ontwikkeld. Je durft diverse groepen te begeleiden, kunt confronteren en je creëert een veilige sfeer in de groep waarin deelnemers optimaal kunnen leren. Je maakt eigen, aansprekende trainingsontwerpen die aansluiten bij jouw doelgroep. Je hebt een breed repertoire aan diverse werkvormen die je kunt inzetten. Je communiceert helder met je opdrachtgever over de voortgang van je trainingen. Je hebt een nieuw netwerk opgebouwd en hebt bij verschillende trainers ‘in de keuken gekeken’.

Tijdens de opleiding werk je gericht aan het (door)ontwikkelen van zeven competenties voor een effectieve en sprankelende trainer (De Heij, 2022). Download hier de 7 competenties.

Diverse groep:

De trainersopleiding persoonsgericht en waarderend trainen volg je in een diverse groep waarin je behalve van de trainers ook leert van de groep. Deelnemers komen uit (jeugd)zorg, overheid en onderwijs, of uit financiële en zakelijke dienstverlening (bijvoorbeeld zelfstandige trainers). Dit vormt een mooie en leerzame mix van deelnemers.

Voor wie?

Ben jij of heb jij:

 • hart en drive voor het opleiden en begeleiden van mensen
 • een HBO of WO opleiding (in sociale richting)
 • minstens 3 jaar werkervaring
 • ervaring met of talent voor het werken met groepen
 • een stevige en sociale persoonlijkheid met reflectievermogen
 • mogelijkheid tot geven van verschillende trainingen aan verschillende groepen (richtlijn twee dagen per maand).

Zelf trainen

Trainen leer je door te doen! We kunnen je in contact brengen met een organisatie waar je meer of gevarieerdere trainingservaring op kunt doen. Wij zetten ons netwerk in en openen deuren voor jou!

Twijfel je of je voldoet aan de instroomeisen? Plan een gratis kennismakingsgesprek in en leg je vragen voor aan de opleider.

Trainers

Over Wiepke de Heij, ervaren opleider, trainer en supervisor

Wiepke de Heij

Wiepke de Heij is een ervaren opleider, trainer en (leer)supervisor en auteur van Persoonsgericht en waarderend trainen. Met haar warme en persoonlijke benadering traint zij al vele jaren in verschillende sectoren zoals (jeugd)zorg, onderwijs, overheid en de financiële en zakelijke dienstverlening. Ze ontwikkelde de vernieuwende trainersopleiding ‘Persoonsgericht en waarderend trainen’ die zij met visie en passie vormgeeft.

Vergroot het leer-en verandervermogen van professionals!

Marten Bos

Marten Bos is een zeer ervaren (leer)supervisor, coach, trainer en spreker. Hij is gespecialiseerd in werken met diversiteit/intersectionaliteit en (inter)nationaal bekend. Marten is gepassioneerd om te werken aan een inclusieve samenleving. Als trainer/opleider werkte hij o.a. bij VluchtelingenWerk, Nyenrode, Hogescholen, Huisartsenopleiding en de Nederlandse Stichting Gestalt. Hij werkt momenteel voor begeleidingsopleidingen in o.a. Polen, Finland en Bulgarije en Oekraïne.

We begeleiden jou bij je persoonlijke, professionele ontwikkeling. Met passie en vakmanschap!

Deborah Herlaar

Deborah is een creatieve, sensitieve en ervaren (leer)supervisor, intervisiebegeleider, trainer en trainingsacteur. “Een hele mond vol, maar al die rollen hebben één ding gemeen: ik help professionals om inzicht te krijgen in- en antwoorden te ontdekken op vraagstukken over hun beroepsrol. Om zo optimaal gebruik te maken van hun talenten en kwaliteiten.

Adrianne van Doorn

Adrianne van Doorn is een zeer ervaren supervisor. Daarnaast is zij ook opleider, trainer en trainingsacteur. Adrianne verstaat de kunst van het luisteren tussen de regels. Ze geeft veel aandacht, vraagt door en maakt graag gebruik van creatieve middelen. Ze ontwikkelde meerdere (bord)spellen en schreef tevens het boek Handboek ontwikkelingskunde. Haar brede ervaring geeft ze graag door en haar enthousiasme en drive zijn aanstekelijk!

Opleidingsdagen (woensdagen)

Tijden: van 9:30 – 16:30
Locatie: IJburglaan 632F, Amsterdam (IJburg)

Start 15 januari 2025
5 februari 2025
5 maart 2025
2 april 2025
21 mei 2025
25 juni 2025
2 juli 2025 (reservebijeenkomst)
—-Zomerstop—-
17 september 2025
15 oktober 2025
12 november 2025
3 december 2025

Meld je aan vóór 10 december 2024.

Supervisie (woensdag OF vrijdag)

Tijden: van 09.30-12.00
Locatie: Kiekstraat 22, Amsterdam (IJburg)

29 januari OF 31 januari 2025
26 februari OF 28 februari 2025
19 maart OF 21 maart 2025
16 april OF 11 april 2025
 7 mei OF 9 mei 2025 (online)
2 juli OF 4 juli 2025
—-Zomerstop—–
10 september OF 12 september  2025 (online) 
1 oktober OF 3 oktober 2025
29 oktober OF 31 oktober 2025
26 november OF 28 november 2025

5 november 2025 (reserve) OF 7 november  2025 (reserve)

De locatie is zowel met auto als OV goed bereikbaar.

Kosten:

De trainersopleiding bestaat uit:

 • 10 opleidingsdagen
 • 10 supervisiebijeenkomsten
 • online leeromgeving met online college en consultatie
 • begeleiding bij het maken van je eigen trainingsontwerp

De kosten voor dit totaalpakket zijn 4250 euro, btw vrij. Meld je aan vóór 1 december 2023.

Het is voor particulieren mogelijk om in twee of drie termijnen te betalen. Voor zelfstandige trainers zijn opleidingskosten aftrekbaar als bedrijfskosten. 

 

Accreditaties

De trainersopleiding Persoonsgericht en waarderend trainen is geaccrediteerd bij:

 • NOBTRA (beroepsvereniging van trainers in Nederland)
 • SKJ  (200 PE punten)
 • Registerplein  (200 PE punten)

Herken je dat:

• je trainingen gevoelsmatig aanpakt, en beter wilt weten wat je doet en hoe?
• je niet altijd om kunt gaan met wrijving tussen deelnemers en hier meer tools voor wilt?

Wil jij:
• zelf groeien als trainer en als persoon?
• je eigen trainingen (vanuit het waarderend gedachtegoed) ontwerpen?
• je repertoire als trainer flink uitbreiden?

Dan is deze opleiding Persoonsgericht en waarderend trainen iets voor jou!

Voor startende én ervaren trainers verdiepend en verrijkend.

persoonsgericht trainen

Wil je meer informatie over onze trainersopleiding?

Vul dan dit formulier in.

Wil je liever teruggebeld worden? Laat dan je telefoonnummer achter. Binnen 3 werkdagen nemen wij contact op.

Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
30 + 15 = ?
Vul de oplossing in om verder te gaan

Reviews

Berichten over trainersopleiding 

Meld je aan voor een intakegesprek

Meld je aan voor een intakegesprek. Dit gesprek kun je zelf inplannen of stuur een mail naar de hoofdtrainer.  Tijdens het intakegesprek is er gelegenheid tot wederzijdse kennismaking en het stellen van vragen. We bekijken of je aan de instroomeisen voldoet en we formuleren je voorlopige leerwensen als trainer. Na het intakegesprek kun je je via het inschrijfformulier definitief aanmelden. Na ontvangst van het inschrijfformulier door de Witte en de Zwarte Zwaan is de inschrijving definitief en verbind je je aan de opleidingsvoorwaarden.